Wie mag vaccineren?

Advies voor als de praktijkmedewerker de vaccinatie uitvoert

Het is van belang dat de deskundigheid en bekwaamheid van de medewerkers op peil blijven. Dit is de verantwoordelijkheid van vooral de werkgever en/of opdrachtgever, maar ook van de medewerker/opdrachtnemer zelf.

  • Leg afspraken schriftelijk vast
  • Beoordeel regelmatig (jaarlijks) de bekwaamheid van de praktijkmedewerker

Lees meer op de NHG-website Delegeren van medische handelingenhttps://www.nhg.org/praktijkvoering/patient/delegeren-medische-handelingen/

Thuis vaccineren

Een aantal patiënten zal de huisarts, doktersassistente, praktijkondersteuner of -verpleegkundige thuis vaccineren. Het NHG heeft in nauw overleg met de LHV vastgesteld dat de doktersassistente, praktijkondersteuner en -verpleegkundige vaccinaties mogen geven zonder direct toezicht van de arts (en eventueel ook buiten de praktijk), omdat de kans op een ernstige complicatie erg klein is. Voorwaarde is wel dat ze voldoende ervaring hebben met de toediening van deze vaccins.

Voor vaccinatie van patiënten in het verzorgingshuis is het handig om dat binnen de HOED of hagro af te stemmen.

Onderstaande checklist kunt u gebruiken om na te gaan of er aan de voorwaarden wordt voldaan:

  • De medewerker beheerst de handeling: het vaccineren in de bovenarm
  • De medewerker weet welke complicaties op kunnen treden en hoe te handelen bij complicaties
  • De medewerker heeft laten zien bekwaam te zijn om de handeling uit te voeren
  • De opdrachtgever acht de medewerker bekwaam om de handeling uit te voeren en heeft die bekwaamheid beoordeeld
  • De medewerker heeft de opdracht gekregen van de arts die medisch eindverantwoordelijk is om de handeling uit te voeren
  • Voor de griepvaccinatie volstaat het dat de opdrachtgever telefonisch bereikbaar is en binnen 15 minuten aanwezig kan zijn.
    Voor de pneumokokkenvaccinatie hebben de opdrachtnemer en opdrachtgever afspraken gemaakt over mate van toezicht en tussenkomst.

Gebruik voor het vervoer een koeldoos of -tas met koelelementen om onderbreking van de koude keten te voorkomen. Zie voor meer informatie over de koude keten: SNPG.nl

Voor vaccinatie van patiënten in het verzorgingshuis is het handig om dat binnen de HOED of hagro af te stemmen.

Verder moet duidelijk zijn wie de patiënten in het verzorgingshuis vaccineert. Het is handig dat u dat binnen de HOED of hagro afstemt.