Het griepvaccin is een ‘dood’ vaccin. Het vaccin dat dit jaar wordt gebruikt is een quadrivalent vaccin dat beschermt tegen 4 influenzavirussen.
Het vaccin is gericht tegen het griepvirus type A en B. Voor het jaar 2024/2025 is de samenstelling:
Let op: Het vaccin van 2023 is niet meer bruikbaar. U moet dit vaccin vernietigen voordat u de nieuwe vaccins ontvangt.
Er zijn momenteel 2 vaccins die binnen het NPG worden gebruikt:
Afmeting doosjes:
In 2018 is besloten om het griepvaccin aan te passen. In plaats van een trivalent vaccin wordt er nu een quadrivalent vaccin geleverd. Het vaccin bestaat uit varianten van 4 in plaats van 3 typen griepvirussen die naar verwachting het meest gaan voorkomen. De kans op bescherming tegen griep is door de samenstelling met de 4 verschillende griepvirussen groter. Krijgt u ondanks de griepprik toch griep, dan heeft u meestal minder klachten en bent u sneller weer beter.
Tot 2018 was het griepvaccin in Nederland gericht tegen 3 verschillende griepvirussen, wat tot dan toe meestal voldoende bescherming tegen de griep bood.
Het quadrivalente vaccin beschermt tegen 4 verschillende griepvirussen; twee van het A-type en twee van het B-type. De varianten van deze vier verschillende griepvirussen in het vaccin zijn die varianten die naar verwachting in het komende griepseizoen het meest kunnen voorkomen. Elk jaar doet de WHO aanbevelingen voor de samenstelling van het griepvaccin. Sinds 2012 doet zij aanbevelingen voor de samenstelling van een vaccin met drie virussen (trivalent vaccin, het vaccin dat tot vorig jaar in Nederland werk gebruikt) en een vaccin met vier virussen (quadrivalent vaccin, het vaccin dat nu ook in Nederland wordt ingezet). Meer informatie over de samenstelling van het huidige quadrivalente vaccin vindt u ook in de WHO aanbevelingen.
Het trivalente vaccin bevatte 2 stammen van Influenza type-A-virussen [A(H1N1)pdm09) en A(H3N2)] en 1 stam van Influenza type-B-virus [de Victoria of Yamagata genetische lijn]. De keuze om 1 B-stam in het vaccin op te nemen werd gerechtvaardigd door de volgende feiten:
– De meeste epidemieën worden door Influenza type-A-virussen gedomineerd;
– Beide B-stammen circuleren meestal niet tegelijkertijd in een griepseizoen;
– Antistoffen die door vaccinatie worden aangemaakt kruisreageerden tegen beide B-lijnen.
Echter, de twee B-lijnen zijn steeds verder antigeen van elkaar gaan verschillen. Uit onderzoek blijkt dat kruisbescherming tegen de ene B-lijn – door natuurlijke infectie met de andere B-lijn of door het vaccineren met de andere B-lijn – onvoldoende is geworden. In het quadrivalente vaccin zijn daarom stammen uit beide B-lijnen opgenomen.