Gebruik veiligheidsnaalden

Gebruik veiligheidsnaalden
Sinds januari 2012 geldt er een EU-richtlijn die prikaccidenten voorkomen en veilig werken benadrukt. In Nederland was deze richtlijn in 2013 aanleiding om het Arbeidsomstandighedenbesluit te wijzigen. Naast het verbod op terugplaatsen van doppen op de naalden (recappen), is ook veiligheidsnaalden gebruiken verplicht gesteld. Veiligheidsnaalden zijn veilige naalden met een ingebouwd beschermingsmechanisme om prikaccidenten te voorkomen.

Vaccins zonder naalden
Voor de vaccinatieprogramma’s geldt dat in het campagnejaar 2024/2025 vaccins zonder naald worden geleverd. De veiligheidsnaalden bestelt u bij de farmaceutische groothandel.

Voor meer informatie: zie de veelgestelde vragen over hoe u veiligheidsnaalden gebruikt.

Veiligheidsnaalden bestellen
Zowel voor het griep- als voor het pneumokokkenvaccin zijn dezelfde naalden geschikt. De veiligheidsnaalden bestelt u bij een farmaceutische groothandel naar keuze. U gaat met hen een overeenkomst aan en deze groothandel bezorgt de veiligheidsnaalden vervolgens bij u. Let u erop dat u veiligheidsnaalden bestelt met de juiste maatvoering. Veiligheidsnaalden met een diameter van 0,5 tot 0,6 mm (23 of 25 Gauge (G)) en een lengte van 16 mm (5/8-inch) of 25 mm (1 inch) zijn geschikt. In enkele gevallen kan een lengte van 38 mm nodig zijn (bij BMI >40).
NB: In het verleden is alleen over 25G gesproken. Volgens de informatie van de vaccinleveranciers en het RIVM-DVP blijkt inmiddels dat ook 23G geschikt is voor zowel de griep- als het pneumokokkenvaccin.

Let op: u kunt veiligheidsnaalden hoogstwaarschijnlijk per 100 stuks bestellen, anders dan bij de bestelling van vaccins, die per 10 stuks gaat.