COVID-19-vaccins

Hier kunt u medische informatie vinden over de verschillende soorten COVID-19-vaccins.

Voor meer achtergrond over de vaccins verwijzen  wij u ook naar de website van het RIVM.

Moderna (Spikevax)

Het Moderna-vaccin is een mRNA-vaccin. In dit RNA-vaccins zit een vetbolletje met daarin een instructie (code) die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten gaan maken.  Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus. Het afweersysteem herkent deze spike-eiwitten als lichaamsvreemd en gaat antistoffen maken.

Lees meer over het Moderna-vaccin.

Officiële bijsluiter van het Moderna-vaccin.

BioNTech/Pfizer (Comirnaty)

Het BioNTech/Pfizer-vaccin is een mRNA-vaccin. In dit RNA-vaccins zit een vetbolletje met daarin een instructie (code) die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten gaan maken.  Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus. Het afweersysteem herkent deze spike-eiwitten als lichaamsvreemd en gaat antistoffen maken.

Lees meer over het BioNTech/Pfizer-vaccin.

Officiële bijsluiter van het BioNTech/Pfizer-vaccin.

AstraZeneca (Vaxzevria)

 

Het AstraZeneca-vaccin is een vectorvaccin. Bij een vectorvaccin wordt gebruik gemaakt van een bestaand, onschuldig virus (voor dit vaccin een chimpansee adenovirus), waar een klein stukje van de genetische code van het coronavirus spike-eiwit aan wordt toegevoegd. De vector, zoals we het dan noemen, wordt zo aangepast dat hij zich niet meer kan vermenigvuldigen en geen ziekte veroorzaakt. Wel stimuleert de vector het afweersysteem om antistoffen aan te maken tegen het spike-eiwit van het coronavirus. Komt het lichaam daarna in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus herkend en maakt het lichaam meteen antistoffen aan.

Lees meer over het AstraZeneca-vaccin. Veelgestelde vragen over dit vaccin vindt u hier.

Officiële bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin.

Janssen

Het Janssen-vaccin is een vectorvaccin. In dit vectorvaccin zit een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus (dat zich niet kan vermenigvuldigen) met daarin een instructie (code) die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten gaan maken. Net als bij de RNA-vaccins reageert het afweersysteem door antistoffen aan te maken.

Lees meer over het Janssen-vaccin.

Officiële bijsluiter van het Janssen-vaccin.

Novavax 

Het vaccin van Novavax is een eiwitvaccin. Het vaccin is een alternatief voor mensen van 18 jaar en ouder die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vectorvaccin (Astra Zeneca en Janssen) willen. Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies over Novavax van 23 december 2021. Het kabinet stelt dit eiwitvaccin daarom beschikbaar aan mensen van 18 jaar en ouder die zich nog niet hebben laten vaccineren omdat er nu alleen mRNA-vaccins en een vectorvaccin worden gebruikt. Van het Novavax-vaccin is nog niets bekend over de bescherming tegen de delta- of omikronvariant van het coronavirus. 

Lees meer over het Novavax-vaccin. 

Officiële bijsluiter van het Novavax-vaccin.