Spillage

Let op: u ontvangt pneumokokkenvaccins met verschillende expiratiedata

Het pneumokokkenvaccin is vergeleken met het griepvaccin een duurder vaccin, waardoor het extra belangrijk is om spillage zoveel mogelijk te voorkomen. U kunt de pneumokokkenvaccins in tegenstelling tot de griepvaccins echter wel langer gebruiken, omdat de houdbaarheid van pneumokokkenvaccins langer is en vaccinatie tegen pneumokokken ook niet seizoensgebonden is. Dit maakt het mogelijk om vaccins die het eerste campagnejaar overblijven te bewaren en daarmee patiënten te vaccineren in het komende campagnejaar. Let uiteraard wel altijd op de expiratiedatum en gebruik altijd eerst de vaccins met de kortste houdbaarheid.

Kosten voor een te hoge spillage zullen pas berekend worden als de houdbaarheidsdatum van de geleverde pneumokokkenvaccins is verlopen. Zo wordt voorkomen dat u kosten moet betalen over vaccins die u mogelijk alsnog gaat gebruiken. Uiteraard is er ruimte voor toegestane spillage, waarover dus geen kosten hoeven te worden betaald. De berekening voor de toegestane spillage is als volgt:
Het toegediende aantal vaccins wordt naar boven afgerond op hele tientallen en vervolgens mag daarbovenop nog 5% van het aantal bestelde vaccins kosteloos overblijven.

Rekenvoorbeeld:
u bestelt 120 vaccins en zet er 103. Voor de toegestane spillage wordt eerst afgerond op hele tientallen, dus 110. Vervolgens mag er nog 5% van 120 (is 6 vaccins) extra als spillage zijn, wat 116 maakt. Er blijven dan 4 vaccins over waarover de kostprijs per vaccin moet worden betaald.