Welke veiligheidsnaalden zijn geschikt voor de vaccins?

De griep- en pneumokokkenvaccins worden zonder naald geleverd. U kunt de benodigde veiligheidsnaalden bestellen bij uw eigen groothandel. Zorg ervoor dat dit op tijd wordt gedaan, zodat ze beschikbaar zijn op het moment dat de vaccinatie plaatsvindt. Veiligheidsnaalden met een diameter van 0,5 tot 0,6 mm (23 of 25 Gauge (G)) en een lengte van 16 mm (5/8-inch) of 25 mm (1 inch) zijn geschikt.

Voor een intramusculaire injectie worden bij voorkeur naalden van een lengte van 25 mm (1 inch) gebruikt. Onderzoek laat zien dat bij gebruik van kortere naalden de injectie vaak niet intramusculair terecht komt. Voor subcutane injecties zijn naalden met een lengte van 16 mm (5/8-inch) het meest geschikt.
NB: Er wordt geadviseerd om bij mensen met een bekende BMI => 40 altijd een 38mm naald te gebruiken. Bij een BMI tussen 30-40 zal een inschatting moeten worden gemaakt van de dikte van de subcutane vetlaag van de bovenarm. De meest pragmatische methode om dit te schatten is: wanneer je bij een bloeddrukmeting een groot manchet zou gebruiken, is het advies om een 38mm naald te gebruiken. Naar schatting zal de langere naald (38mm) nodig zijn bij ongeveer 5-10% van de grieppopulatie.

Bevestiging en type naald:
Zowel voor het griep- als voor het pneumokokkenvaccin zijn dezelfde naalden geschikt, ze worden echter wel anders bevestigd.

 • Bij het griepvaccin dient u de veiligheidsnaald stevig aan te drukken.
 • Bij het pneumokokkenvaccin moet de naald met een draaiende beweging bevestigd worden in verband met een Luer-Lock adapter op de betreffende spuit.
  Zie hier voor een verdere instructie.

In onderstaande tabellen zijn de naalden vermeld die zeker op de vaccins passen.

Terumo Europe NV

 Terumo codeColor
25G x 5/8”/0.5 x 16 mmSG3 + 2516salmon
25G x 1”/0.5 x 25 mmSG3 + 2525orange
23G x 1”/0.6 x 25 mmSG3 + 2325blue

 

DICKINSON B.V.

 BD  codeColor
25G x 5/8”/0.5 x 16 mm305760orange
25G x 1”/0.5 x 25 mm305891orange
23G x 1”/0.6 x 25 mm305892blue

 

U bent als werkgever vrij om andere veiligheidsnaalden aan te schaffen. U dient er in dat geval wel zeker van te zijn dat deze naalden bruikbaar zijn bij vaccins die vanuit SNPG worden geleverd. De aanschaf van de naalden valt onder uw verantwoordelijkheid.

Pneumokokkenvaccin

Het gebruik van de veiligheidsnaalden bij het pneumokokkenvaccin (Pneumovax 23) is anders dan bij het griepvaccin.

De spuit van het pneumokokkenvaccin is voorzien van een Luer Lock aansluiting. Dit is de aansluiting met een schroefdraad op de voorkant van de spuit. De griepvaccins hebben een andere aansluiting, namelijk een Luer Slip.

DVP heeft een aantal klachten ontvangen over loslaten van, of andere problemen met, de Luer Lock aansluiting van de pneumokokkenvaccins. In verreweg de meeste gevallen blijkt bij nader onderzoek dat de veiligheidsnaald van BD met Smartslip technologie gebruikt is. Laatstgenoemde naald dient iets anders op de Luer Lock bevestigd te worden. Hieronder een gebruiksaanwijzing voor naalden zonder en met SmartSlip technologie.

Veiligheidsnaald zonder SmartSlip Technology

 • Draai de naald op de Luer Lock dóór tot je weerstand voelt. Draai dan zachtjes verder.
 • Enige beweging van de Luer Lock om de as van de spuit kan plaatsvinden (Luer Lock en spuit draaien ten opzichte van elkaar). Dit heeft in principe geen consequenties voor het gebruik.
 • Het is de bedoeling dat je de veiligheidsnaald er ver genoeg opdraait. De naald zit er goed op als deze tegen de rand van de Luer Lock zit. Let hierbij op dat de Luer Lock niet omhoog komt.
 • Wanneer u enige beweging voelt in de Luer Lock, houd dan de Luer Lock vast met dezelfde hand.
 • Let hierbij op dat de naald en de spuit in het verlengde van elkaar blijven, en dat de naald dus niet schuin staat ten opzichte van de spuit.
 • Let er ook op dat de opening van de spuit tijdens de gehele procedure niet wordt aangeraakt met de vingers.

Veiligheidsnaald met SmartSlip technology

 • Deze SmartSlip technologie zorgt voor een veilige aansluiting op Luer Slip spuiten (zoals die van de griepvaccins)
 • Indien naalden met SmartSlip technologie (bijvoorbeeld de BD Eclipse veiligheidsnaald) in combinatie met de Luer Lock worden gebruikt, is het advies om eerst het SmartSlip “busje”(zie het witte onderdeel in de hub van de naald) in de veiligheidsnaald terug te duwen en daarna pas de naald op de Luer Lock te draaien. Deze combinatie vraagt dus om eerst even flink te duwen en daarna te draaien totdat de naald vast zit in de Luer Lock.

Problemen die worden veroorzaakt door de combinatie Luer Lock met veiligheidsnaald die SmartSlip technologie bevat, worden vanaf heden niet meer in behandeling genomen.

Andersoortige productklachten kunnen gemeld worden via het schademeldformulier. De betreffende spuiten (en ev. naalden) dienen bewaard te worden voor onderzoek door het RIVM.

Zie dit filmpje over bevestigen van naald op Luer Lock adapter