Gebruik veiligheidsnaalden

Vaccins zonder naalden

Voor de vaccinatieprogramma’s geldt dat we het campagnejaar 2024/2025 vaccins zonder naald leveren. De veiligheidsnaalden bestelt u bij de farmaceutische groothandel.

Sinds januari 2012 geldt er een EU-richtlijn die prikaccidenten voorkomen en veilig werken benadrukt. In Nederland was deze richtlijn in 2013 aanleiding om het Arbeidsomstandighedenbesluit te wijzigen. Naast het verbod op terugplaatsen van doppen op de naalden (recappen), is ook veiligheidsnaalden gebruiken verplicht gesteld. Veiligheidsnaalden zijn veilige naalden met een ingebouwd beschermingsmechanisme om prikaccidenten te voorkomen.

Voor meer informatie: zie de veelgestelde vragen over hoe u veiligheidsnaalden gebruikt.

Veiligheidsnaalden bestellen
Zowel voor het griep- als voor het pneumokokkenvaccin zijn dezelfde naalden geschikt. De veiligheidsnaalden bestelt u bij een farmaceutische groothandel naar keuze. U gaat met hen een overeenkomst aan en deze groothandel bezorgt de veiligheidsnaalden vervolgens bij u. Let u erop dat u veiligheidsnaalden bestelt met de juiste maatvoering. Veiligheidsnaalden met een diameter van 0,5 tot 0,6 mm (23 of 25 Gauge (G)) en een lengte van 16 mm (5/8-inch) of 25 mm (1 inch) zijn geschikt.
NB: In het verleden is alleen over 25G gesproken. Volgens de informatie van de vaccinleveranciers en het RIVM-DVP blijkt inmiddels dat ook 23G geschikt is voor zowel de griep- als het pneumokokkenvaccin.

Gebruik veiligheidsnaalden
Het gebruik van de veiligheidsnaalden bij het pneumokokkenvaccin (Pneumovax) is anders dan bij de het griepvaccin.

De spuit van het pneumokokkenvaccin is voorzien van de Luer Lock Adapter (LLA). Dit is het rondje op de voorkant van de spuit waar de naald in vastgedraaid wordt.

Let bij het gebruik van de LLA op het volgende:

  • Draai de naald op de LLA dóór tot je weerstand voelt. Draai dan zachtjes verder.
  • Enige beweging van de LLA om de as van de spuit kan plaats vinden (LLA en spuit draaien ten opzichte van elkaar). Dit heeft in principe geen consequenties voor het gebruik.
  • Het is de bedoeling dat u de veiligheidsnaald er ver genoeg opdraait. De naald zit er goed op als deze tegen de rand van de LLA zit. Let hierbij op dat de LLA niet omhoog komt.
  • Wanneer u enige beweging voelt in de LLA, houd dan de LLA vast met dezelfde hand.
  • Let hierbij op dat de naald en de spuit in het verlengde van elkaar blijven, en dat de naald dus niet schuin staat ten opzichte van de spuit.
  • Let er ook op dat de opening van de spuit tijdens de gehele procedure niet wordt aangeraakt met de vingers.

Let op: u kunt veiligheidsnaalden hoogstwaarschijnlijk per 100 stuks bestellen, anders dan bij de bestelling van vaccins, die per 10 stuks gaat.