Welke veiligheidsnaalden zijn geschikt voor de vaccins?

De griep- en pneumokokkenvaccins worden zonder naald geleverd. U kunt de benodigde veiligheidsnaalden bestellen bij uw eigen groothandel. Zorg ervoor dat dit op tijd wordt gedaan, zodat ze beschikbaar zijn op het moment dat de vaccinatie plaatsvindt. Veiligheidsnaalden met een diameter van 0,5 tot 0,6 mm (23 of 25 Gauge (G)) en een lengte van 16 mm (5/8-inch) of 25 mm (1 inch) zijn geschikt.

Voor een intramusculaire injectie worden bij voorkeur naalden van een lengte van 25 mm (1 inch) gebruikt. Onderzoek laat zien dat bij gebruik van kortere naalden de injectie vaak niet intramusculair terecht komt. Voor subcutane injecties zijn naalden met een lengte van 16 mm (5/8-inch) het meest geschikt.

Bevestiging en type naald:
Zowel voor het griep- als voor het pneumokokkenvaccin zijn dezelfde naalden geschikt, ze worden echter wel anders bevestigd.

  • Bij het griepvaccin dient u de veiligheidsnaald stevig aan te drukken.
  • Bij het pneumokokkenvaccin moet de naald met een draaiende beweging bevestigd worden in verband met een Luer-Lock adapter op de betreffende spuit.
    Zie hier voor een verdere instructie.

In onderstaande tabellen zijn de naalden vermeld die zeker op de vaccins passen.

Terumo Europe NV

  Terumo code Color
25G x 5/8”/0.5 x 16 mm SG3 + 2516 salmon
25G x 1”/0.5 x 25 mm SG3 + 2525 orange
23G x 1”/0.6 x 25 mm SG3 + 2325 blue

 

DICKINSON B.V.

  BD  code Color
25G x 5/8”/0.5 x 16 mm 305760 orange
25G x 1”/0.5 x 25 mm 305891 orange
23G x 1”/0.6 x 25 mm 305892 blue

 

U bent als werkgever vrij om andere veiligheidsnaalden aan te schaffen. U dient er in dat geval wel zeker van te zijn dat deze naalden bruikbaar zijn bij vaccins die vanuit SNPG worden geleverd. De aanschaf van de naalden valt onder uw verantwoordelijkheid.

Pneumokokkenvaccin
De spuit van het Pneumovax vaccin is voorzien van de Luer Lock Adapter (LLA). Dit is het rondje op de voorkant van de spuit waar de naald in vastgedraaid wordt.

Let bij het gebruik van de LLA op het volgende:

  • Draai de naald op de LLA dóór tot je weerstand voelt. Draai dan zachtjes verder.
  • Enige beweging van de LLA om de as van de spuit kan plaats vinden (LLA en spuit draaien ten opzichte van elkaar). Dit heeft in principe geen consequenties voor het gebruik.
  • Het is de bedoeling dat u de veiligheidsnaald er ver genoeg opdraait. De naald zit er goed op als deze tegen de rand van de LLA zit. Let hierbij op dat de LLA niet omhoog komt.
  • Wanneer u enige beweging voelt in de LLA, houd dan de LLA vast met dezelfde hand.
  • Let hierbij op dat de naald en de spuit in het verlengde van elkaar blijven, en dat de naald dus niet schuin staat ten opzichte van de spuit.
  • Let er ook op dat de opening van de spuit tijdens de gehele procedure niet wordt aangeraakt met de vingers.

Zie dit filmpje over bevestigen van naald op Luer Lock adapter