Herhalen vaccinatie

Patiënten van 60 jaar en ouder: 1 vaccinatie
De richtlijn Influenzapreventie van het Verenso adviseert om patiënten van 60 jaar of ouder tweemaal te vaccineren om een optimale bescherming te garanderen. Dit in tegenstelling tot het advies van de Gezondheidsraad. Die geeft aan dat patiënten alleen vanwege hun leeftijd niet geïndiceerd zijn om twee vaccinaties te ontvangen. Binnen het NPG geldt het advies van de Gezondheidsraad. Voor mensen in een verpleeghuis mag derhalve 1 vaccin per persoon worden besteld.

Kinderen
Om voldoende antistoffen te vormen moet u de vaccinatie bij kinderen in de leeftijd van zes maanden tot negen jaar die nog nooit een griepvaccinatie hebben gehad na 4 weken herhalen.

Verminderde weerstand: 1 vaccinatie
Bij verminderde weerstand is 1 vaccinatie voldoende. Het oorspronkelijke advies om 2 vaccinaties te geven vanwege verminderde weerstand is vervallen.

Wacht het einde van een stootkuur af voordat u de vaccinatie geeft of vaccineer tussen twee stootkuren in. Patiënten met een verminderde weerstand tegen infecties hebben na vaccinatie een verminderde antistofrespons. Overleg bij deze groep patiënten, die meestal ook onder behandeling staan van een specialist, met de betreffende specialist over de griepvaccinatie. Griepvaccinatie kan namelijk leiden tot koorts of andere verschijnselen die de behandeling door de specialist verstoren.