Praktische tips bij het gebruik van PPV23

Het gebruik van de veiligheidsnaalden bij het pneumokokkenvaccin (Pneumovax 23) is anders dan bij het griepvaccin.

De spuit van het pneumokokkenvaccin is voorzien van een Luer Lock aansluiting. Dit is de aansluiting met een schroefdraad op de voorkant van de spuit. De griepvaccins hebben een andere aansluiting, namelijk een Luer Slip.

Hieronder een gebruiksaanwijzing voor naalden zonder en met SmartSlip technologie.

Veiligheidsnaald zonder SmartSlip Technology

  • Draai de naald op de Luer Lock dóór tot je weerstand voelt. Draai dan zachtjes verder.
  • Enige beweging van de Luer Lock om de as van de spuit kan plaatsvinden (Luer Lock en spuit draaien ten opzichte van elkaar). Dit heeft in principe geen consequenties voor het gebruik.
  • Het is de bedoeling dat je de veiligheidsnaald er ver genoeg opdraait. De naald zit er goed op als deze tegen de rand van de Luer Lock zit. Let hierbij op dat de Luer Lock niet omhoog komt.
  • Wanneer u enige beweging voelt in de Luer Lock, houd dan de Luer Lock vast met dezelfde hand.
  • Let hierbij op dat de naald en de spuit in het verlengde van elkaar blijven, en dat de naald dus niet schuin staat ten opzichte van de spuit.
  • Let er ook op dat de opening van de spuit tijdens de gehele procedure niet wordt aangeraakt met de vingers.

Veiligheidsnaald met SmartSlip technology

  • Deze SmartSlip technologie zorgt voor een veilige aansluiting op Luer Slip spuiten (zoals die van de griepvaccins)
  • Indien naalden met SmartSlip technologie (bijvoorbeeld de BD Eclipse veiligheidsnaald)  in combinatie met de Luer Lock worden gebruikt, is het advies om eerst het SmartSlip “busje”(zie het witte onderdeel in de hub van de naald) in de veiligheidsnaald terug te duwen en daarna pas de naald op de Luer Lock te draaien. Deze combinatie vraagt dus om eerst even flink te duwen en daarna te draaien totdat de naald vast zit in de Luer Lock.

Klachtenprocedure
Bij klachten over het vaccin bevelen wij aan dat u het vaccinspuitje en de verpakking bewaart voor retournering naar de fabrikant. U kunt het materiaal, met een omschrijving van de klacht, opsturen naar:

RIVM afdeling DVP
T.a.v. Team Logistiek
Antwoordnummer 3264
3720 VB Bilthoven

Gebruik voor de omschrijving van de klacht, wanneer mogelijk, het schademeldformulier.

Problemen die worden veroorzaakt door de combinatie Luer Lock met veiligheidsnaald die SmartSlip technologie bevat, worden vanaf heden niet meer in behandeling genomen.