Herhalen vaccinatie

Kinderen: herhaling na 4 weken

Herhaal de griepvaccinatie bij kinderen in de leeftijd van zes maanden tot negen jaar die nog nooit een griepvaccinatie hebben gehad na 4 weken, zodat zij voldoende antistoffen vormen.

Verminderde weerstand: 1 vaccinatie

Bij verminderde weerstand is 1 vaccinatie voldoende. Het oorspronkelijke advies om 2 vaccinaties te geven vanwege verminderde weerstand is vervallen.

Wacht het einde van een stootkuur af voordat u de vaccinatie geeft of vaccineer tussen twee stootkuren in. Patiënten met een verminderde weerstand tegen infecties hebben na vaccinatie een verminderde antistofrespons. Overleg bij deze groep patiënten, die meestal ook onder behandeling staan van een specialist, met de betreffende specialist over de griepvaccinatie. Griepvaccinatie kan namelijk leiden tot koorts of andere verschijnselen die de behandeling door de specialist verstoren.

Patiënten van 60 jaar en ouder: 1 vaccinatie

De Gezondheidsraad geeft aan dat patiënten alleen vanwege hun leeftijd niet geïndiceerd zijn om 2 vaccinaties te ontvangen. Het NPG houdt het advies van de Gezondheidsraad aan. Voor mensen van 60 jaar en ouder mag u daarom 1 vaccin per persoon bestellen.