Uitwijkmogelijkheden

Vanuit het NPG en NPPV is besloten dat de verantwoordelijkheid voor het inplannen van wanneer te vaccineren bij de praktijk zelf ligt. Het uitgangspunt van het vaccineren vanuit het NPG en NPPV is dat dit een groepsvaccinatie is, derhalve valt het ook te billijken om in principe vast te houden aan de groepsmomenten. Het is echter klantvriendelijk en redelijk om niet slechts een vaccinatiemoment in te plannen.

Bied verhinderde patiënten een uitwijkmogelijkheid en plan een reservespreekuur in.

Zorg ook voor voldoende alternatieven:

  • Voor patiënten die eerder een vaccinatie willen halen (bijvoorbeeld overwinteraars) bestelt u een voorlevering via de webapplicatie. Zo heeft u de vaccins voor deze groep op tijd binnen. De voorleveringen voor de griep- en pneumokokkenvaccins (max 10% van de totale bestelling) worden in week 38 en 39 uitgevoerd.
    De hoofleveringen starten vanaf week 40.
  • Plan een vaccinatiespreekuur zowel overdag als in de avonduren in.
  • U kunt indien nodig aanbieden om zich tijdens het inloopspreekuur bij de assistente te laten vaccineren.
  • Bij uitzondering kunt u op een ander moment vaccineren. Dit moet een uitzondering blijven en gegronde redenen hebben, zeker als u voldoende alternatieven aanbiedt.
  • Soms valt de vaccinatie in de Ramadan. Moslims mogen dan overdag niet eten of drinken. Vaccineren is echter geen probleem. U kunt wel eventueel in de avond (na zonsondergang) een extra vaccinatiespreekuur inlassen voor moslims of juist voor of na de Ramadan vaccineren. Houd hier rekening mee bij het bestellen van de vaccins en bij het uitnodigen van patiënten.
  • Het LVG/NHG-preventieteam geeft ter overweging om in wijken waar veel moslims wonen een informatiebijeenkomst te organiseren in samenwerking met de plaatselijke moskee.